Kontaktirajte nas |
Regionalni uredi

Oldtimer odiseja

Atraktivni programi putovanja poviješću automobilističke kulture u Hrvatskoj


                                                   

Oldtimer odiseja jedinstven je program putovanja kroz hrvatsku automobilističku povijest, inspirirana zanimljivom pričom o 115 godina automobilizma u Hrvatskoj, prezentiranoj u Muzeju automobila Ferdinand Budicki u Zagrebu.                                                                                          

Pojava prvih automobila i prvih automobilista u hrvatskim gradovima, prve hrvatske utrke, međunarodne utrke koje su prolazile kroz Hrvatsku te osnivanje automobilističkih klubova pogodovalo je razvojnom putu automobila - od elitnog i statusnog simbola aristokracije do automobilističkog sporta i svakodnevne potrebe bez koje je život postao nezamisliv. Prvi hrvatski automobilni klub osnovan je 1906. g. u svrhu „da bude društveno, strukovno i znanstveno stjecište za širenje i unapređivanje automobilnog športa u Hrvatskoj". Klub je organizirao brojne izlete te prvu utrku po uzoru na one u Austriji i Mađarskoj.


 

Ferdinand Budicki – automobilistička ikona Zagreba

Na području tehničke i sportske kulture Ferdinand Budicki, po kojem je i nazvan Muzej automobila u Zagrebu, bio je pionir automobilističkog, motociklističkog i biciklističkog sporta u Hrvatskoj, balonist, pustolov i svjetski putnik, konstruktor, gospodarstvenik i osnivač institucija. Na ovom programu proći ćemo i putovima prve utrke koja se vozila 1912. godine.

Program: Zagreb-Varaždin–Kumrovec–Trakošćan–Selnica–Zagreb
   
Ženski foto rally Alma Balley
Prvi automobil dovezao je u Zagreb F.Budicki 1901. god, a 13 godina nakon toga  za volan je sjela prva žena Alma pl. Balley, koja je iste godine položila vozački ispit. Ova ruta će jednim dijelom proći povijesnu rally-rutu, vozeći se na relaciji Druge  hrvatske automobilističke utrke organizirane 6-9.10.1913. god u organizaciji Prvog hrvatskog automobilskog kluba, a vozila se rutom Zagreb-Plitvice-Sušak-Zagreb.

Program:  Zagreb – PP Žumberak – Karlovac – NP Plitvička jezera – Rastoke – Opatija – PP Učka – Zagreb


 
Oldtimer foto tura Dalmacija

Prva internacionalna dalmatinska automobilska utrka Omiš-Split-Omiš, na kojoj je sudjelovalo 11 automobila, potaknula je interes za automobilistički sport u Dalmaciji te je imala tendenciju postati turističkom atrakcijom koja će svojom posebnošću buditi interes na jednak način kao i Dalmacija svojim prirodnim ljepotama.

Program:  Split – Solin – Trogir – Šibenik – NP Krka – PP Vransko Jezero – Zadar 
Oldtimer foto tura Dubrovnik - Zagreb
Krajem 19. stoljeća, u Dubrovniku su se javile prve kočije, a nedugo nakon toga i prvi automobil. Prvi taksiji u Dubrovniku su se počeli pojavljivati 1907. godine. Ubrzo je sagrađena i prva električna centrala te je 1910. g. uslijedio i prvi tramvaj. To je bio početak moderne tehnološke ere Dubrovnika. 

Program:  Dubrovnik–Ston-Mljet–Konavle-Zagreb 
Oldtimer foto tura Slavonija


Prvi automobil u Slavoniji nabavlja obitelj Eltz iz Vukovara, potom i nekoliko industrijalaca iz Vinkovaca. Ipak pojava motorizacije na ovim prostorima veže se za austro-ugarsku vojsku koja se služila s nekoliko automobila, čak su posjedovali i prvi autobus te vatrogasno vozilo. 

Korištenjem ove web stranice obvezujete se na poštivanje Uvjeta korištenja. Zalažemo se za zaštitu osobnih podataka naših klijenata Politika zaštite podataka
Site map
developed by lemax